Rozdělení sýrů 
Sýr je výrobek z pasterizovaného mléka obsahující mléčnou bílkovinu kasein, mléčný tuk ... .. 
Základní dělení sýrů 
- Přírodní sýry - sýry vyrobené z mléka tzv. sladkým srážením (syřidla) nebo kyselým srážením 
- Tavené sýry - vyrobeno z přírodních sýrů, příp. jiných mléčných výrobků (másla, smetany a pod.), nebo i dalších potravinářských výrobků, přičemž sýr tvoří z celkového podílu nejméně 51% hmot. 
- Sýrové výrobky - výrobky vyrobené ze sýrů a jiných potravinářských výrobků, přičemž sýr tvoří z celkového podílu nejméně 51% hmot. 
- Syrovátkové sýry - vyrobené ze syrovátky 
Podle obsahu tuku 
- Vyjádřeného v sušině (tvs) v hmotnostních procentech: 
vysokotučném, t.v.s .: více než 60% 
plnotučný 45 - 60% 
polotučný 25 - 45% 
nízkotučný 10 - 25% 
odtučněný méně než 1% 
Podle konzistence 
- Vyjádřené jako obsah vody v tukuprosté hmotě sýra (VBHS) 
extra tvrdý, VBHS: méně než 51% 
tvrdý 49 - 56% 
polotvrdý 54 - 63% 
poloměkký 61 - 69% 
měkký více než 67 
Podle technologie výroby sýrů 
tvarohy 
brynza 
čerstvé sýry 
měkké sýry 
pařené sýry 
plísňové sýry 
polotvrdé sýry - bez as tvorbou ok uvnitř těsta 
tvrdé sýry - bez as tvorbou ok uvnitř těsta 
tavené sýry 
syrovátkové sýry 
sýry ovčí, kozí, buvolí a pod. 
Chyby sýrů - shlédnutí, deformace, chorobné druhy povrchů, vyschnutí, napadení škůdci 
Skladování -  místností vzdušné, čisté, dobře větratelné, chráněné před slunečním zářením Relativní vlhkost 85 - 90%, teplota 8 ° C, pro měkké sýry 2 - 4 ° C.