Bulharský jogurt
Elixír zdraví a mládí, nejpřirozenější přírodní strava
Mléčné výrobky s živými mléčnými kulturami jsou od počátku vzniku člověka, základním zdrojem života a zdraví.
Bulharsko je známé svou dlouhověkostí obyvatelstva. To je dáno právě velkou každodenní konzumací jogurtů a mléčných výrobků s živými kulturami.
Pred100 lety , v roce 1905, Bulhar Stamen Grigorov objevil příčinu kvašení bulharského jogurtu. Jsou to dvě bakterie - lactobacillus bulgaricus a streptokok termophilus. Životodárný produkt, ale znají v Bulharsku ještě od dob osídlení thráckou kmeny.
V Bulharsku je jogurt znám od 13. století. Existují listiny v bulharském i jiných jazycích, které potvrzují, že výrobek byl používán v národním lékařství celá staletí. Poprvé se o jogurtu zmiňuje v písemné podobě v 8. století pramen, který turecky píše o "jogurt". O několik století později se jméno změnilo na "jogurt". Nicméně podle historiků, slovo "jogurt" je hunské-altajského původu a tak je spojeno s Prabulhary. "Jog" znamená "hustý" a "URT" = mléko. Jsou zachovány údaje, že Čingischán dával armádě jako potravu jogurt. V západní Evropě se podle pramenů jogurt objevil v roce 1644. Podle legendy vyléčil z průjmu Turek ovčím jogurtem franckého imperátora Ludvíka XI., Píše Nevena Mirčeva v Standartnews.
Bulharský jogurt s živými mléčnými kulturami, Lactobacillus delbrueckii sp. bulgaricus a Strepcoccus salivarius sp. thermophilus , žijící v symbióze.
Jogurt je potravina, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je důležitá pro naši mikroflóru v žaludku a tím blahodárně působí na trávicí ústrojí. Jogurt obsahuje probiotické látky. Probiotika jsou přípravky, které obsahují symbiotické živé mikroorganismy v lyofilizované a fermentované podobě, které se používají s cílem vyloučit a zmírnit účinky škodlivých faktorů a příznivě ovlivňovat organismus. Probiotika se používají po léčbě antibiotiky.
-Bulharský jogurt zabraňuje rozšiřování nežádoucích bakterií ve střevech
-Bulharský jogurt je bohatý na vitamíny A, B2, B12, D, kyselinu listovou
-Bulharský jogurt je zdrojem vápníku a fosforu
-Konzumácia bulharského jogurtů zvyšuje obranyschopnost imunitního systému organismu
-Bulharský jogurt je dobře stravitelný, doporučuje se v dietách
-Bulharský jogurt je dobrým zdrojem bílkovin
-Bulharský jogurt podporuje růst a vývoj detí.-každodenní konzumací bulharského jogurtů s živými mléčnými kulturami snižujeme riziko různých onemocnění například rakovina, plísňová onemocnění, zažívací potíže.
Společný název pro mléčné bakterie je Lactobacillus acidophilus, který zajišťují v mikroflóře několik funkcí.
V zažívacím traktu mléčné bakterie vytvářejí příznivé prostředí pro mikrobiologickou rovnováhu a vytvářejí přirozenou bariéru infekčním bakteriím.
-Mléčné bakterie, podporují vylučování exkrementů a prospívají střevní mikroflóře
-Fermentujú cukr
-omezuje hnilobné procesy a snižují riziko výskytu karcinomů
-Ve vaginálním prostředí brání přemnožení patogenních organismů
-Infekcie v dutině ústní
-Odolnost organismu
-Hnačky, zácpám
-Nadúvanie
-chronický výtoky
-Alergie
-chronický záněty
-Črevné onemocnění
-Jogurt redukuje hladinu cholesterolu v krvi
Bakterie mléčného kvašení ve velké míře rozhodují o tom jaký bude náš zdravotní stav a jak bude vypadat naše kůže, pleť, jak budeme snášet stres, jak se budeme cítit, jak budeme unavení a jak často budeme mít zažívací potíže.
Upozornění !!
S přídavkem cukru do jogurtu se v důsledku tvorby kvasinek, dojde ke zhoršení jeho stravitelnosti.
Pro léčebné účinky jsou vhodné neochucené bílé jogurty s živými mléčnými kulturami. Mléčné výrobky jsou přirozeně biologicky konzervované výrobky.
Bulharský jogurt si můžete zakoupit i našem e-shopu na adrese: https://www.syridlo.cz/e/bulharske-mlekarenske-kultury-349/