Čerstvý hrudkový sýr v bylinkovém oleji
Recept jsme získali ze zdroje recepty.varení.cz a rozhodli jsme se ho vyzkoušet a podělit se s Vámi o kulinářský zážitek. Na výrobu této speciality můžeme použít čerstvý hrudkový sýr z kravského nebo kozího či ovčího mléka, všechny chutnají výborně.
Potřebujeme:
- 200 g čerstvého hrudkového sýra
- 2 ks cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 červenou papriku
- 6 listku šalvěje
- 2 větvičky tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžičku sušených bylinek do sýrů
- špetku hrubě mletého pepře
- 130 ml olivového oleje
Postup:
Česnek a cibuli oloupeme, česnek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kolečka nebo měsíčky. Papriku opláchneme, odstraníme z ní jádřinec a nakrájíme ji na tenčí proužky. Tymián a šalvěj omyjeme a osušíme. Tymián nahrubo posekáme, bobkový list rozdrobíme na trochu menší kousky, ne však moc drobné. Sýr nakrájíme na plátky silné asi 1 cm a vložíme do skleněného poháru nebo jiné vhodné nádoby s víkem. Každou vrstvu sýra posypeme kolečky cibule, plátky česneku, čerstvými bylinkami, pepřem a solí. Pro zvýraznění chuti můžeme ještě každou vrstvu ochutit sušenými bylinkami do sýrů dle vlastního výběru. Sýr zalijeme olivovým olejem a necháme v chladu odležet 1 až 12 hodin.
Pro přípravu použijeme hrudku čerstvého sýra
Hrudku nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Sýr si snadno dokážete vyrobit podle návodu Radíme začínajícím sýrárny
Do připravené nádoby postupně uložíme vrstvy sýra a pochutin
Směs zalijeme olivovým olejem Sýr je pěkně přeložen všemi ingrediencemi
Nádobu dobře uzavřeme a uložíme do chladničky na minimálně 1 hodinu
Výslednou je sýr vynikající chuti a aroma vhodný na každé příjemné posezení s přáteli při dobrém skleničce vína
Foto z našeho archivu