Domácí tvaroh
Na výrobu tvarohu jsme použili 5 litrů pasterizovaného kravského mléka z mliekomatu. Pasterizace: 65 ° C po dobu 30 minut.
Postup přípravy:
Do mléka přidáme 2 dcl tekutého smetanového zákvasu AKTIFERM . Mléko necháme zkysnout při pokojové teplotě po dobu 48 hodin. Po sražení mléka postupně zahříváme na 45 ° C. Za občasného míchání udržujeme tuto teplotu 60 minut. Tvaroh se pěkně vysráží a sraženinu můžeme přelít přes sýrařské plachtu gázu do připravené nádoby. Tvaroh necháme do druhého dne v gáze okapat a pak jej uložíme do chladničky. Z 5 litrů mléka jsme získali 700 g kvalitního domácího tvarohu a 4 litry lahodné syrovátky.
, RECEPT NA VÝROBU tvaroh POMOCÍ KYSELINY MLÉČNÉ Z pasterizovaného mléka:
Budeme potřebovat:
- 5 litrů mléka z mliekomatu
- 30 ml kyseliny mléčné potravinářské
- plachtu z mul
- teploměr
- 5 l nádobu
- vařečku
Postup:
Mléko nejdříve pasterizuje - zahřejeme ho na 63 ° C a necháme odstát 30 minut.
Následně ho ochladíme na 35 ° C
Připravíme si 25-30 ml kyseliny mléčné potravinářské
Kyselinu za stálého míchání přiléváme do mléka dokud se nezačne oddělovat syrovátka od tvarohu. Pozor, aby kyselina nepřišla do styku s pokožkou.
Celý proces srážení je závislý od kvality mléka. Pokud se mléko nezačnezrážať, můžeme ještě přidat trošku kyseliny, aby se tvořily pěkné hrudky.
Tvaroh přecedíme přes sítko.
Přeložíme ho do sýrařské plachty z gázy.
Necháme okapat přibližně 8 hodin.
Z 5 litrů mléka získáme skoro 1 kg kvalitního tvarohu. Při celém procesu platinového čím vyšší teplota mléka při srážení, tím tvrdší tvroh a naopak.
Zdroj: internet
Foto z našeho archivu
Príprava tvarohu, krémov, jogurtov
Domáci jogurt a tvaroh z kozieho mlieka