Ošetřování mléka
Filtrace
Každé čerstvě nadojené mléko, ale i mléko z mliekomatov, může obsahovat množství nečistot, které je třeba od něj oddělit. Účinným prostředkem na filtraci mléka jsou mléčné filtry z perlanu. Patří do skupiny potřeb na dezinfekci dojení. Jsou testovány na kontakt s potravinami
Chlazení mléka
Aby se zabránilo přemnožení mikroorganismů, je třeba mléko ihned po nadojení a filtraci ochladit na teplotu 5 ° C. V domácích podmínkách při malých množstvích postačí, když mléko uložíme do chladničky.
Pasterizace
Čerstvě nadojené mléko od zdravých zvířat, získané dodržením správné hygienické praxe, obsahuje relativně malé množství mikroorganismů. Z preventivních důvodů se ale syrové mléko tepelně ošetřuje, aby se eliminovala možnost nákazy. Jednou z možností tepelného ošetření mléka je pasterizace. Platí to jen pro čerstvé mléko z mliekomatov a farem. Mléko z obchodu už nepasterizujeme, neboť je dostatečně tepelně ošetřeny.
Známe několik druhů pasterizace:
Dlouhodobá - mléko zahřejeme na 63 - 65 ° C po dobu 30 minut
Krátkodobá / šetrná / - mléko zahřejeme na 71 - 72 ° C po dobu 30 sekund
Vysoká - mléko zahřejeme na 85 - 95 ° C po dobu několika sekund
Pro výrobu sýrů v domácích podmínkách je vhodná dlouhodobá nebo krátkodobá pasterizace, při které si mléko zachová svou typickou chuť, obsah vitamínů a minerálů. Mléko zahřejeme na požadovanou teplotu podle druhu pasterizace a po určené době ho ochladíme v nádobě se studenou vodou na teplotu 30-35 ° C. Po pasterizaci je mléko mikrobiologicky nezávadné a připravené na sýření nebo konzum.
Usmrcení viru klíšťové encefalitidy v mléčných výrobcích
Protože virus klíšťové encefalitidy se může nacházet i v tepelně neošetřených mléčných výrobcích z domácího chovu infikovaných zvířat (krávy, ovce, kozy), doporučuje se mléko převařit. Virus při teplotě 56 ° C ztrácí infekčnost během 30 minut.
Skladování mléka
Mléko skladujeme při teplotě cca 4 ° C. Nejlepší je jeho uskladnění ve skleněné nebo glazované keramické nádobě s víkem. Nejvhodnější místo k uskladnění je ve střední části chladničky. Mléko není vhodné opakovaně skladovat v jedné umělohmotné lahvi. Mléčný tuk, který se usadí na stěnách je možné odstranit jen horkou vodou a ta deformuje plast. Špatně umytá láhev obsahuje tuk, který se na její stěnách rozkládá.