Výpočet síly syřidla:
vzorec: S = (2400 x V): (T x v)
S - síla syřidla
2400 - je ideální čas zesýrovatění v sekundách
V - množství Sýření mléka v ml
T - čas v sekundách, kdy se začnou tvořit první vločky mléka
v - množství syřidla v ml
Příklad: 100 ml mléka zahřejeme na 35 ° C (mléko musíme mít v průhledné nádobě). Zředíme 1 ml syřidla v 9 ml převařené vlažné vody a vlijeme do mléka. Od této chvíle mícháme a sledujeme čas v sekundách, kdy se objeví první vločky mléka. Naše srážení trvalo 25 sekund. Tento čas vložíme do vzorce.
S = (2400x100): (25x1)
S = 240 000: 25
S = 9 600
Výsledek je 9600. Tedy naše syřidlo má momentální sílu 1: 9600.
Před každým sýřením doporučujeme změřit si momentální sílu syřidla na mléce, které jdeme použít ke zpracování