V syřidla = (v mléka x 35 x 40): (μ syřidla xtx T)
v mléka - zadáme objem Sýření mléka v litrech
35 - ideální teplota zesýrovatění
40 - ideální čas zesýrovatění
μ - účinnost syřidla
t - teplota ve ° C
T - požadovaný čas zesýrovatění v minutách
Pokud pracujeme se syřidlem s deklarovanou silou bez okamžitého změření síly syřidla k výpočtu přidáme zhruba 15%, neboť účinnost syřidla není většinou taková, jak je deklarována.
Příklad: máme 5 litrů mléka na výrobu hrudkového sýra. Potřebujeme zjistit kolik syřidla budeme potřebovat při teplotě zesýrovatění 35 ° C po dobu 40 minut. Použijeme syřidlo o síle 9600 jednotek.
Do vzorce dosadíme:
V syřidla = (5x35x40): (9600x35x40)
V syřidla = 7000: 13 440 000
V syřidla = 0,000521 - objem syřidla vyšel v litrech proto výsledek vynásobíme x1000, abychom dostali objem syřidla v ml.
V syřidla = 0,52 ml
Výpočtem jsme zjistili, že na sýření 5 litrů mléka postačí 0,52 ml syřidla.
Určení momentální síly syřidla a výpočet množství syřidla zaručí kvalitu sýra a ušetří nám nemalé finanční prostředky.