Lysozym je název vysoce stabilního kationtového proteinu, jehož hlavní vlastností je silný antibakteriální účinek.
Tento enzym má kromě jiných silný inhibiční účinek proti bakterii Clostridium tyrobutyricum odpovědné za výskyt tzv. pozdního nadýmání a tvorbu nepříjemné chuti v důsledku přítomnosti kyseliny máselné. Clostridium tyrobutyricum přítomné v mléčném fermentátu laktátu způsobuje pozdní nadýmání u sýrů s vysokým pH, jako jsou Emmentaler, Gouda nebo Edammer a další. I nízká hustota spor této anaerobní v mléce používaném pro výrobu sýrů může způsobit tento jev. Tato vada se vyznačuje velkými oky a prasklinami způsobenými tvorbou plynových bublin a neobvyklou chutí sýra a může vést ke ztrátě kvality výrobku.
Lysozym se v sýrařství nejčastěji používá při výrobě zrajících sýrů, sýrových výrobků a mléčných nápojů.
Dávkování: 1,5 - 2 g na 100 litrů mléka.
Balení: 5 g
Skladování a doba trvanlivosti: Skladování v chladničce. Doba trvanlivosti je vyznačena na obalu.
Krátkodobá expozice kultury během transportu má minimální vliv na kvalitu kultury.
Země původu: EU
Balení: 1 ampulka / 5g
Sýrařské sady Syřidla
|
Doprava Doba expedice Poštovne Možnosti platby |
Jak nakupovat Obchodní podmínky Reklamace Ochrana osobních údajů Kontakty |
Milchema, spol. s r.o. |