Lisovaný tvrdý sýr je lahůdka, která se dá i v domácích podmínkách jednoduše pomocí lisovací formy a lisu vyrobit. Sýr postupně dozrává, mění chuť a barvu. Povrch sýra je nejdříve bílý a postupně přechází do typické žlutohnědé barvy. Čím déle zraje jako víno, tím získává na kvalitě. Takto upravený sýr si můžeme uchovat na delší dobu a předzásobit se na zimní období, kdy je domácího mléka nedostatek. Tvrdý sýr je vlastně mléčný konzerva, kde je mléko v podobě sýra dokonale zakonzervované a poskytuje nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Lisování sýrů - sýry lisujeme ve formách, abychom ze sýra odvedli co nejvíce syrovátky a získali potřebný tvar a aby se nám co nejlépe spojily sýrové zrna. Tlak a doba lisování je dána postupem výroby jednotlivých druhů sýrů. Při lisování platí, že ze začátku zatěžujeme formu nižším tlakem a tlak postupně zvyšujeme. Sýr je třeba v průběhu lisování otáčet, obecně platí: první otočení po hodině a zátěž do 5 kg, druhé otočení po 3 hodinách a zátěž 8 až 10 kg, třetí otočení po 6 hodinách a zátěž může být až do 30 kg, záleží na velikosti sýra . Pokud používáme menší formy, tak sýr otáčíme první 3 hodiny každou půlhodinu a lisujeme přibližně 12 hodin. Při výrobě čerstvých měkkých sýrů sýřeninu ve formě nezatěžujeme, lisuje se vlastní vahou, občas ji však otočíme k dosažení požadovaného tvaru.
Domácí lisovaný sýr vyrobený z 10 litrů kozího mléka o hmotnosti 1,2 kg po 1 měsíci zrání..
Domácí lisovaný sýr vyrobený z 10 litrů kozího mléka o hmotnosti 1,2 kg po 2 měsících zrání. Zdravé kozí mléko v této podobě dobře poslouží i během zimních měsíců.
Domácí lisovaný sýr vyrobený z 10 litrů kozího mléka o hmotnosti 1,2 kg po 3 měsících zrání.