Mlékárenské kultury jsou určené k výrobě mléčných a kyselomléčných výrobků jako sýry, acidofilní mléko, jogurt, kefír, máslo a smetanové kultury slouží i jako základ při výrobě sýrů. Mají schopnost měnit nebo zvýraznit chuť a charakteristiku výrobků během zpracování. Nejen ve velkovýrobě, ale i v domácnostech si najdou široké uplatnění díky cenové dostupnosti a výtěžnosti.
Pomocí nich si můžete doma vyrobit chutné máslo, kefír, jogurt, tvaroh nebo sýr bez chemických látek, konzervantů a zdraví škodlivých přísad či postupů. Získáte tak výrobek obsahující jen mléko a čisté kultury.
Smetanová kultura na 1 nebo 200 litrů mléka MILCOM as, slouží k výrobě zákvasu, kterým následně naočkovat mléko těsně před zpracováním v množství 1-1,5% z objemu zpracovaného mléka.
Smetanové kultury Flora Danica se přidávají přímo do mléka v množství uvedeném na obalu
Vliv na minimální trvanlivost kultur má i teplota skladování a manipulace. Je třeba rozlišovat tyto teploty. Krátkodobá expozice kultur během transportu má jen nepatrný vliv na jeho minimální trvanlivost.