• Přidáno: 14.08.2014   |   12758 čtení / zobrazení

Kozí sýr-recept na výrobu v domácích podmínkách


Kozí mléko je prý zdravější než kravské. Říká se, že je elixírem krásy a dlouhověkosti. Obsahuje více vápníku, je dobré na trávení,  pomáhá proti stresu, alergiím, rakovině, posiluje imunitu . Přesto ho u nás málokdo pije.

Tento recept jsme sestavili pro naše zákazníky, kteří si chtějí vyrobit kvalitní kozí sýr v domácích podmínkách. Recept jsme několikrát ověřili a výsledek můžete posoudit sami. V receptu jsme použili jen naše produkty.

Na výrobu potřebujeme:

- 10 litrů kozího mléka

Při výrobě sýra ze 6 litrů mléka  použijeme 2 ml chloridu vápenatého a 2 ml syřidla Fromase 220 ​​TL

Postup:


Pasterizace:

Abychom docílili zdravotní bezpečnost mléka, je třeba, aby mléko nejdříve prošlo pasterizací. Mléko zahřejeme na 65 ° C po dobu 30 minut a následně ho ochladíme v nádobě se studenou vodou na teplotu 35 ° C. Po pasterizaci je mléko mikrobiologicky nezávadné a připravené na sýření.
Očkování mléka:
Po upravení teploty mléka na 35 ° C si připravíme 3 ml chloridu vápenatého. Aplikujeme ho rovnou ze stříkačky rovnoměrně po povrchu mléka. Mléko promícháme 2-3 minuty a přidáme smetanový zákys, který si připravíme buď fermentací podle přiloženého návodu nebo ze sáčku odebereme 1/3 práškové kultury, kterou rozmícháme ve 2 dcl vlažného pasterizovaného mléka. Po přidání kultury mléko znovu promícháme a necháme odstát 30 minut. Teplotu mléka udržujeme stále na 35 ° C.
Sýření mléka:
3 ml syřidla přimícháme do 30 ml vlažné převařené vodou. Takto připravené syřidlo za současného míchání rozléváme po celém povrchu mléka. Po důkladném promíchání / 2-3 minuty / vířivý pohyb mléka zastavíme a nádobu přikryjeme.
Zpracování sýřeniny:
Mléko se při zachování teploty 35 ° C vysráží o 40 minut. Po uplynutí tohoto času povrch sýřeniny po celé ploše nakrájíme nožem na kostky 2x2cm. Po 10 minutách odpočinku, když z řezů vystoupí syrovátka, sýřeninu harfu. Pokud nemáme sýrařské harfu, použijeme metličku na šlehání. Harfovaním vytvoříme hrudky velikosti 1x1x1 cm (velikosti fazole). Po preharfovaní necháme sýřeninu odstát dalších 10 minut. Po usazení sýřeniny na dno slijeme uvolněnou syrovátku do připravené nádoby. Syrovátka je velmi výživná a poslouží po ochlazení jako osvěžující nápoj.
usazeny sýřeninu vylijeme do sýrařské plachty. Rohy plachty úhlopříčně svážeme a sýřeninu v plachtě stlačujeme, ne však příliš silně. Stlačujeme ji nejvíce 10 minut, dokud syrovátka přestane téct a jen kape. Sýřeninu v plachtě necháme 12 hodin. Abychom docílili pěkný tvar hrudky, sýřeninu během odkapávání můžeme 2x otočit. Po odkapání hrudku z plachty vyjmeme a povrch sýra osolíme.

Kynutí sýra:
Aby byl sýr pěkný, dírkovaný a výraznější chuti, necháme ho na misce při pokojové teplotě 24 hodin vykynout. 
Výsledkem je kvalitní kozí sýr - strukturou podobný ovčímu, se svou charakteristickou chutí a vůní vhodný ke konzumaci. Sýr uložíme do chladničky.
Výtěžnost:
Z 10 litů kozího mléka jsme získali 1,2 kg kvalitního sýra.


Foto z našeho archivu-1200 g kozího sýra / vyrobebé z 10 litrů mléka /


Foto z našeho archivu


  • Le
    Přidáno 08. květen, 19:17 z 82.100.0.***
    Dobrý den, tento sýr můžu v lednici uskladňovat jak dlouho??? děkuji Lenka

  • sp
    spisovatelka57Reagovat
    Přidáno 10. září, 09:31 z 37.188.232.***
    Vypadá tak dobře, že se v lednici asi dlouho nezdrží.

Přidat komentář
 Informační centrum eshopu

Sýrařské sady                                  Syřidla
Chlorid vápenatý
Mlékárenské kultury                       Bylinky do sýrů
Plachty a tvarožníky
Sýrařské formy                                   Sýrařské vosk                                    Filtry na mléko                                  Ostatní pomůcky  


©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

Doprava
Doba expedice
Poštovne
Možnosti platby
Jak nakupovat
Obchodní podmínky
Reklamace
Ochrana osobních údajů                      Kontakty                                                                                 

Milchema, spol. s r.o.
Moyzesova 816/101
01701 Považská Bystrica
Slovenská republika
+421 0907 036 482
info@milchema.sk
www.milchema.sk

 
Soubory cookies používáme pro správné fungování naší webové stránky a jejích funkcí. Pomocí souborů cookies si také například pamatujeme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pro vás relevanci zobrazovaných reklam, počítáme návštěvu stránek a pamatujeme si vaše nastavení provedená na stránce.