Rozdělení sýrů
Sýr je výrobek z pasterizovaného mléka obsahující mléčnou bílkovinu kasein, mléčný tuk ... ..
Základní dělení sýrů
- Přírodní sýry - sýry vyrobené z mléka tzv. sladkým srážením (syřidla) nebo kyselým srážením
- Tavené sýry - vyrobeno z přírodních sýrů, příp. jiných mléčných výrobků (másla, smetany a pod.), nebo i dalších potravinářských výrobků, přičemž sýr tvoří z celkového podílu nejméně 51% hmot.
- Sýrové výrobky - výrobky vyrobené ze sýrů a jiných potravinářských výrobků, přičemž sýr tvoří z celkového podílu nejméně 51% hmot.
- Syrovátkové sýry - vyrobené ze syrovátky
Podle obsahu tuku
- Vyjádřeného v sušině (tvs) v hmotnostních procentech:
vysokotučném, t.v.s .: více než 60%
plnotučný 45 - 60%
polotučný 25 - 45%
nízkotučný 10 - 25%
odtučněný méně než 1%
Podle konzistence
- Vyjádřené jako obsah vody v tukuprosté hmotě sýra (VBHS)
extra tvrdý, VBHS: méně než 51%
tvrdý 49 - 56%
polotvrdý 54 - 63%
poloměkký 61 - 69%
měkký více než 67
Podle technologie výroby sýrů
tvarohy
brynza
čerstvé sýry
měkké sýry
pařené sýry
plísňové sýry
polotvrdé sýry - bez as tvorbou ok uvnitř těsta
tvrdé sýry - bez as tvorbou ok uvnitř těsta
tavené sýry
syrovátkové sýry
sýry ovčí, kozí, buvolí a pod.
Chyby sýrů - shlédnutí, deformace, chorobné druhy povrchů, vyschnutí, napadení škůdci
Skladování - místností vzdušné, čisté, dobře větratelné, chráněné před slunečním zářením Relativní vlhkost 85 - 90%, teplota 8 ° C, pro měkké sýry 2 - 4 ° C.