• Přidáno: 13.08.2014   |   3559 čtení / zobrazení
Rozdělení sýrů 

Sýr je výrobek z pasterizovaného mléka obsahující mléčnou bílkovinu kasein, mléčný tuk ... .. 

Základní dělení sýrů 
  • Přírodní sýry - sýry vyrobené z mléka tzv. sladkým srážením (syřidla) nebo kyselým srážením 
  • Tavené sýry - vyrobeno z přírodních sýrů, příp. jiných mléčných výrobků (másla, smetany a pod.), nebo i dalších potravinářských výrobků, přičemž sýr tvoří z celkového podílu nejméně 51% hmot. 
  • Sýrové výrobky - výrobky vyrobené ze sýrů a jiných potravinářských výrobků, přičemž sýr tvoří z celkového podílu nejméně 51% hmot. 
  • Syrovátkové sýry - vyrobené ze syrovátky 

Podle obsahu tuku 
- Vyjádřeného v sušině (tvs) v hmotnostních procentech: 
vysokotučném, t.v.s .: více než 60% 
plnotučný 45 - 60% 
polotučný 25 - 45% 
nízkotučný 10 - 25% 
odtučněný méně než 1% 


Podle konzistence 
- Vyjádřené jako obsah vody v tukuprosté hmotě sýra (VBHS) 
extra tvrdý, VBHS: méně než 51% 
tvrdý 49 - 56% 
polotvrdý 54 - 63% 
poloměkký 61 - 69% 
měkký více než 67 

Podle technologie výroby sýrů 
tvarohy 
brynza 
čerstvé sýry 
měkké sýry 
pařené sýry 
plísňové sýry 
polotvrdé sýry - bez as tvorbou ok uvnitř těsta 
tvrdé sýry - bez as tvorbou ok uvnitř těsta 
tavené sýry 
syrovátkové sýry 
sýry ovčí, kozí, buvolí a pod. 

Chyby sýrů - shlédnutí, deformace, chorobné druhy povrchů, vyschnutí, napadení škůdci 
Skladování -  místností vzdušné, čisté, dobře větratelné, chráněné před slunečním zářením Relativní vlhkost 85 - 90%, teplota 8 ° C, pro měkké sýry 2 - 4 ° C.
    Momentálně není k dispozici žádný komentář

    Přidat komentář
     Informační centrum eshopu

    Sýrařské sady                                  Syřidla
    Chlorid vápenatý
    Mlékárenské kultury                       Bylinky do sýrů
    Plachty a tvarožníky
    Sýrařské formy                                   Sýrařské vosk                                    Filtry na mléko                                  Ostatní pomůcky  


    ©Copyrith Milchema s.r.o. 2014

    Doprava
    Doba expedice
    Poštovne
    Možnosti platby
    Jak nakupovat
    Obchodní podmínky
    Reklamace
    Ochrana osobních údajů                      Kontakty                                                                                 

    Milchema, spol. s r.o.
    Moyzesova 816/101
    01701 Považská Bystrica
    Slovenská republika
    +421 0907 036 482
    info@milchema.sk
    www.milchema.sk

     
    Soubory cookies používáme pro správné fungování naší webové stránky a jejích funkcí. Pomocí souborů cookies si také například pamatujeme váš preferovaný jazyk, zvyšujeme pro vás relevanci zobrazovaných reklam, počítáme návštěvu stránek a pamatujeme si vaše nastavení provedená na stránce.