Propionová kultura produkující plyn (tvořící oka) pro lisované dohrievané sýry s oky s typickou oříškovou příchutí.
Propionová kultura IOTA-1
Kulturu přidáváme do mléka při výrobě lisovaných sýrů, abychom docílili pěknou žtú barvu uvnitř sýra s oky. Oka vznikají, když propionové bakterie přetvářejí laktózu na oxid uhličitý, kyselinu propionovou a octovou. Propionová kmeny jsou odolné vůči teplotám do 53 ° C mají nízkou aktivitami pod 8 ° C.
- Složení: směs kmenů Propionibacterium freudenreichii shermamii a Propionibacterium freudenreichii Globosum
Dávkování: kultura se přidává před sýřením přímo do mléka se smetanovou nebo jogurtovou kulturou, podle druhu sýrů v množství 1 ampulka na 500 litrů mléka
Skladování a min. trvanlivost: při 10 ° C 3 měsíce a při -18 ° C 2 roky
Balení: 1 ampulka